Results 1 to 13 of 13

Thread: Backing up 1 TB systemdrive- SSD- Which Backup-Software is used here?

  1. #1
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,865

    Backing up 1 TB systemdrive- SSD- Which Backup-Software is used here?

    backup in the desktop-pc-times with HDDs i used Boot-CDs of backup-software to backup systemdrives.
    Now on Ultrabook 1TB SDD i used AOMEI Backupper. beside that i use glary backup on a different SSD. But i cant identify. Forgot to name the drive!
    maybe its Windows 10 backup. one folder is called: WindowsImageBackup. directory showing 193TB used. no further data visible showing size.


    1. is the latter Windows 10-systemdrive-backup?

    2. if drive cannot boot how to recover since i didnt make a bootable stick yet?
    Must the backup then on a bootable stick or better getting an external optical drive or making a bootable external SSD-drive?
    Many thanks.
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  2. #2
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,865
    Reminder: I backup up my systemdrive with these 3 tools:
    a) AOIMEO-Backupper
    b) Glary
    c) Win 10-Backup.
    Found a)
    In search of b and c-data. maybe c found.

    maybe best doing one more Glary-backup to a new drive and check.

    What must be done to recover this data when systemdrive is not booting anymore or stands still. Thanks a lot.
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  3. #3
    Moderator
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Maryland, USA
    Posts
    644
    1) Yes, WindowsImageBackup is a Winows backu. More info: https://www.google.com/search?q=site...2windows+10%22

    2) Make a "bootable stick" using a working computer, then boot the computer with the non-bootable drive with it. (Note that Microsoft intentionally does not allow Windows to be installed on an external USB drive).

  4. #4
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,865
    its systemrecovery-backup. when found external source i could delete oldest backupfile.
    thanks a lot

    What puzzles me is data on Onedrive. above all since i havent synched it anymore but i pay for more data. should store these externally also. like all my other data. More puzzling on my tiny 64gb-ultrabook. soon no more space. changed strategy on 1TB-ultrabook.
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  5. #5

  6. #6
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,865
    i backup up systemdrive with aomei-backupper. its on an SSD.
    now i need a boot-stick to recover. instructions are unclear.
    https://www.ubackup.com/de/windows-1...erstellen.html
    ok here they say image on usb-stick in my case SSD then.!
    simply havent yet setup that bootstick. would prefer to recover on a fresh SSD. if its not M2.
    Last edited by europanorama; 07-15-2021 at 08:26 PM.
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  7. #7
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,865
    M2-maybe best to backup Systemdrive to a duplicate(on external stick or however this is called) Nvme. and boot from a second stick. using thunderbolt for that drive. then replace it internally.
    could be worth to try and check.
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  8. #8
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,865
    which container for quick backup:
    a) https://www.digitec.ch/de/s1/product...aeuse-12942570
    docking station
    not speedy enough since not usb 3.1/thunderbolt
    b) container
    https://www.digitec.ch/de/s1/product...aeuse-13133215
    has cooler-cool!

    how about cloning without pc in a)?
    https://icybox.de/product.php?id=60#
    genious
    Last edited by europanorama; 07-16-2021 at 07:06 AM.
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  9. #9
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,865
    Backup Software on bootstick.
    With Aomei backupper which i used til now in windows i created a bootstick. could get the standard free Aomei Backupper but there is not automatic installation. Can i simply copy the exe to the stick?
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  10. #10

  11. #11
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,865
    Right Docking-Clonestation for M2 here: IB-2912MCL-C31
    New stick GPT setup quickformat.
    Ready to boot and backup.
    And trying out the backup-stick in Ultrabook.
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  12. #12
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,865
    Cannot boot to stick since using external Keyboard. signal cannot reach ultrabook or F2 is not right.
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  13. #13
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,865
    Cloning externally in Clone-station the only solution here. No access to Ultrabook Keyboard and Screen. External device used. Even if one knows how to blindly navigate Bios F2 can never be commanded in my case.
    So i will take out the original Intel SSD6 and clone in station. Then trying if copy will boot.
    Docking/Clone-station can run independently from computer.
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •