Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 25

Thread: Fibre Cable not that speedy

  1. #1
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,799

    Fibre Cable not that speedy

    Can compare 4k wireless(mobile) internet-router with fibre cable 30k-line.
    http://www.upc-cablecom.ch/de/intern...et/speedtest/#
    is showing 29 Mbit/s
    another one shows 24Mbps or 24000kbps
    surfing websites like newspaper-portals or others is not that speedier.
    Which tool can measure surfspeed of websites?
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  2. #2
    Administrator Steve R Jones's Avatar
    Join Date
    May 1999
    Location
    Dallas, Tx
    Posts
    5,222
    Not all web sites are created equal. Some are poorly written - are stored on old servers - - have heavy traffic or all of the above which can cause them to load slowly.
    "Vegetarians live up to nine years longer than the rest of us...Nine horrible, worthless, baconless years."

  3. #3
    Lifetime Friend of Staff
    Join Date
    May 2007
    Location
    Sheboygan, WI
    Posts
    3,921
    http://www.speedtest.net/

    Only test I use now.
    A 386 server on a 33k dialup modem is slower than slow. 3kbps is its speed.
    Digital river yesterday, I downloaded at 6.8 Mps

  4. #4
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,799
    I tried this: not really helpful
    http://www.pagescoring.com/website-speed-test/
    Possibly i dont yet understand it.
    on one testtool of one of the providers i see DL almost identical to UL.
    in others its different. maybe i must use only local-speedtesters. maybe then they can manipulate better....
    i see prices coming down. from 109 to 87 chf/month for the powerpack(tv,internet,phone) 30k. free phone and mobile also to certain europeans countries.
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  5. #5
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,799
    Iam getting now 91Mb/S DL and 30Mb/s UL from my providers testserver.
    I have bought only 30k(30Mb/s) not 100.
    I really see 100/100 but it must be cut, at least UL as we see.
    lately when i checked with speedtest.com it was too high and later showed the right speed around 30Mbps DL.

    speedtest.md 17/24Mbps so UL/DL is really set identical from provider. DL only reduced from certain servers.
    Is there somewhere a large videofile to download?
    Could my dual-core-pc slow down surfspeed?
    He seems to be refreshed and clean. 4gb ram/winxp
    Last edited by europanorama; 02-08-2014 at 03:38 PM.
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  6. #6
    Lifetime Friend of Staff
    Join Date
    May 2007
    Location
    Sheboygan, WI
    Posts
    3,921
    Even though I have a excellent router, my wireless is always slower than my wired network.

    Wired


    Now i will run the wireless and add it.

  7. #7
    Lifetime Friend of Staff
    Join Date
    May 2007
    Location
    Sheboygan, WI
    Posts
    3,921
    3292545899.png


    And that is through 3 walls in 20 feet.

    Machine: System: Hewlett-Packard product: HP Compaq nc6120 (PT596AA#ABA) version: F.03
    Mobo: Hewlett-Packard model: 099C version: KBC Version 39.18
    Bios: Hewlett-Packard version: 68DTD Ver. F.03 date: 02/25/2005
    CPU: Single core Intel Pentium M (-UP-) clocked at 1867.00 MHz
    Graphics: Card: Intel Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller
    X.Org: 1.12.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1400x1050@60.0hz
    GLX Renderer: Mesa DRI Intel 915GM x86/MMX/SSE2 GLX Version: 1.4 Mesa 8.0.5
    Network: Card-1: Broadcom NetXtreme BCM5705M_2 Gigabit Ethernet driver: tg3
    Card-2: Intel PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection driver: ipw2200
    Drives: HDD Total Size: 60.0GB (5.4% used)

    Yes those specs are slow.

  8. #8
    Lifetime Friend of Staff
    Join Date
    May 2007
    Location
    Sheboygan, WI
    Posts
    3,921
    Wireless, about 5 ft from the router.



    Amd Turion X2 dual core RM-72 cpu

  9. #9
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,799
    56Mb is good. Is it fiber cable? Which is the offer?
    I dont use wireless.

    Where can i get 1gb or larger videofile?
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  10. #10
    Lifetime Friend of Staff
    Join Date
    May 2007
    Location
    Sheboygan, WI
    Posts
    3,921
    This cable.
    Not a video but download a Linux distro
    I suggest
    http://www.linuxmint.com/download.php

    See if Switch, in your country does better than 1.1 MB/sec for you.
    http://www.linuxmint.com/edition.php?id=144

    File is 1.2 GB in size.
    Might try the Germany sites to.

    I got 6.6 MB/sec yesterday from a U.S. site

  11. #11
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,799
    4Mb/s from switch/switzerland(here). i will now switch to my other slow provider. 30k versus 4k.......
    windows downloader showed 4.24 but it was 5min. not very trustfull, maybe starttime is different.
    have now dta manager and downthem all in status bar which show the actual speed.
    SLOW PROVIDER
    500kb/sec about 40min versus 5 min. 8x slower.

    fiber cable
    maybe they have augmented my speed-speedier than 30k. maybe not different servers show much different speeds. up to 90(their own server here) versus 30..... maybe a mistake from the providers testtool.
    Last edited by europanorama; 02-10-2014 at 11:40 PM.
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  12. #12
    Lifetime Friend of Staff
    Join Date
    May 2007
    Location
    Sheboygan, WI
    Posts
    3,921
    Looking good, 8x faster is nice to see. But the old stopwatch for the full download is what i like to use at times.
    I never trust a providers test.

  13. #13
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,799
    yes i used the stopwatch. it was about 30 secs. longer. 5 min.40' min is a nogo. cannot live with that low speed. 4G is in the pipe. problem is when shared the lines are much slower than offical. hope 5G will change that.

    i compared my 3000(4G) versus 30000(Fiber cabler) providers.
    its 500kb/sec versus 5mb/s, matches exactly.
    provider says they have no limits and DL/UL has the same speed.
    In my opinion fiber cable is not needed, copper is enough.

    Whats the advatage of fiber versus copper?
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

  14. #14
    Lifetime Friend of Staff
    Join Date
    May 2007
    Location
    Sheboygan, WI
    Posts
    3,921
    4G is the fourth generation of mobile phone mobile communication technology standards So that is wireless. Basically 2 way radio as most phones are.
    3000(4G)[500kb/sec] versus 30000(Fiber cable)[5mb/s]. Fibre should be the faster downloading if I put fyour information together right.

    I assume you mean MB/s as speeds use lower case 'b' for bits and upper case 'B' for bytes. Since there are (for most purposes) 8 bits per 1 byte,
    fiber versus copper
    Copper has come along way and actually is younger that fibre. That surprised me.
    And comcast actually uses a , I guess you can consider, a combination of both.Mains are fibre and the final mile , so to speak, is wire.

    I read about six of the links here.
    https://www.google.com/#q=fiber+versus+copper

  15. #15
    Ultimate Member
    Join Date
    Jul 2001
    Location
    Basel-Switzerland
    Posts
    3,799
    yes 5MB/sec.I will inform myself about the copper-situation. i myself have fiber to home and 4G-wireless. i can get around 4600 -3000 official.
    Interestingly during both i see the 100/100 Mbit/s signal. do you think my pc is confused.
    wireless 4G is not coming in that fast. i am using cable between pc and router.
    Interestingly some years ago Wlan was quicker....
    Provided is telling he is independent from our main-state-owned one. So in case of crash of them we should not be touched.
    Lately it was so slow i had to change to the slower provider to see it running quicker.
    sometime when pc is running without activation connection is logged off. One has to unplug replug or reset or TFC or a combination of all of them.
    Last edited by europanorama; 02-15-2014 at 08:36 PM.
    www.stereopan.tk
    underreconstruction
    3Daeropanorama
    was: 3DMarspanoramas
    3DVideos
    www.3dmedia.ch
    www.3dmusic.ch

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •