Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 16

Thread: Laptop Issues - Ideas and Thoughts on this one?

  1. #1
    Senior Member Woodcycl's Avatar
    Join Date
    Jun 2000
    Location
    Jeffersonville, IN
    Posts
    851

    Laptop Issues - Ideas and Thoughts on this one?

    I'm having some issues with a laptop -- here are a few photos showing the video issue portion. However, the laptop is also locking up and when it does work, occasionally performs very slowly.

    Dell D630, 3GB RAM, WinXP, 4yrs old. Never rebuilt. Cleaned off a few bugs w/ Malwarebytes, but clean now. NO infections according to Bitdefender. Cleaned all temp files and then defragged with Iobit. No errors in event logs that appear relevant. Latest Windows Updates installed.

    Failing Mobo possibly? Thoughts?

    Running a 3rd scan in Normal Mode w/ Malwarebytes, all of a sudden, this is on the screen. No ability to interact with laptop other than holding pwr button down for 4 seconds to shutdown:


    Powered it back on -- here are the next few screens:



    Any ideas are appreciated.

  2. #2
    Stark Raving MOD Midknyte's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    Arkham Asylum
    Posts
    22,269
    Did you try an external monitor?

  3. #3
    Senior Member Woodcycl's Avatar
    Join Date
    Jun 2000
    Location
    Jeffersonville, IN
    Posts
    851
    Yes. I am unable to get the laptop to change video feeds ... doesn't blank out the laptop screen and doesn't output to external either. Very strange.

    It isn't the hard drive as I've taken it out and backed up all the data.

    Any ideas?

  4. #4
    Stark Raving MOD Midknyte's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    Arkham Asylum
    Posts
    22,269
    One of the few other things would be to swap the ram. I've seen bad motherboards with the same symptoms (especially the bad batch nvidia chips).

    Did you clean out the heatsink/fan with compressed air?

  5. #5
    Senior Member michaeln's Avatar
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Ireland
    Posts
    619
    Hi,


    A friend of mine a while back had a very similar problem, again with a Dell laptop. He rang their support desk and they talked him through the fix. Unfortunately he is completely computer illiterate and has no idea what they stepped him through.

    Worth giving dell a call and see what they have to offer.

    Regards,



    Michael

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    5
    Could be a heat issue. My Latitude D930 was running at over 60 deg C on the cpu. I dis-assembled the laptop and cleaned the heat sink heat exchanger. Replace the heat sink paste. Cleared up the problem with slow downs and reduced the temperature by over 10 deg C.

    I use speed fan to monitor the temperatures.

  7. #7
    Ultimate Member Ol'Tunzafun's Avatar
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Canadian prairie
    Posts
    3,798
    Yes. I am unable to get the laptop to change video feeds ... doesn't blank out the laptop screen and doesn't output to external either. Very strange.

    It isn't the hard drive as I've taken it out and backed up all the data.

    Any ideas?
    Sometimes a restart is necessary to detect the external monitor.

  8. #8
    Member Sickboy's Avatar
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    Newcastle-upon-Tyne, UK
    Posts
    453
    I had a similar problem last year. Unfortunately I was never able to resolve it as the laptop died completely shortly after.
    Sickboy was filmed using lash inserts and enhanced in post-production.

  9. #9
    Senior Member Woodcycl's Avatar
    Join Date
    Jun 2000
    Location
    Jeffersonville, IN
    Posts
    851
    I have ordered a refurb mobo and hope that will resolve the issue. I'll report back here w/ the results for others who may have this issue in the future.

  10. #10
    Senior Member Woodcycl's Avatar
    Join Date
    Jun 2000
    Location
    Jeffersonville, IN
    Posts
    851
    With the refurb mobo, I either have the same visual problem or it stays on the Dell screen for about 2 min and then shuts down. Darnit ... spent $75 on the mobo too. Any other ideas?

  11. #11
    Member ua549's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    67
    Have you run the onboard diagnostic set?

  12. #12
    Ultimate Member Ol'Tunzafun's Avatar
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Canadian prairie
    Posts
    3,798
    If you re-installed the discrete graphics adapter, try pulling it, allowing it to default to the integrated intel adapter. If there is no discrete adapter, try installing one.

    BTW, did you remember to swap out the RAM as Midknyte suggested?

  13. #13
    Senior Member Woodcycl's Avatar
    Join Date
    Jun 2000
    Location
    Jeffersonville, IN
    Posts
    851
    Diagnostics is shutting down the laptop on the Memory -- Data Bus Stress Test about 30 seconds into it. HHhhhmmm .. may be the memory then?? Thoughts?

  14. #14
    Stark Raving MOD Midknyte's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Location
    Arkham Asylum
    Posts
    22,269
    I thought you tried swapping the ram? I definitely would have tried that before swapping motherboards.

  15. #15
    Senior Member Woodcycl's Avatar
    Join Date
    Jun 2000
    Location
    Jeffersonville, IN
    Posts
    851
    I did ... but what I failed to consider is 1 dimm on the outside/bottom and 1 dimm under the keyboard. uggh. I'll take it back apart and remove that one and try it.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •