dcsimg
Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 15 of 34

Thread: memory problems

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Florida
    Posts
    15

    memory problems

    :o Please help!!!
    I recently purchased an emonster 100b without and os system loaded. I have win98 and loaded that os. I am having memory problems. It came with 128 mb. Yet when I try to scandisc I am advised there is not enough memory and I should close programs and then maybe it will work. I have no other programs running.

    Any suggestions????

  2. #2
    Member
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Colorado
    Posts
    159
    Did you CTRL/ALT/DEL and END TASK everything except EXPLORER and SYSTRAY ?
    Otherwise, run your scandisk while in safe mode.

  3. #3
    Member
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    ks
    Posts
    57
    are you scandisking in windows? or will it get that far? you might try safe mode, or go under start menu>programs>accessories>system tools>system information. Then click on tools, and choose system configuration utility. click on the startup tab and uncheck all the stuff you don't have to have to run.. then reboot. Hopefully that'll help.

    -scott

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Florida
    Posts
    15

    memory problems

    I just went and tried your suggestion of of making sure everything is closed but systray and explorer. Same result. It advised that I do not have enough memory.

    Still lost in memory land

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Florida
    Posts
    15
    I do to start button and then to programs etc..... to do the scan disc..

  6. #6
    Member
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Colorado
    Posts
    159
    Try safe mode. Reboot, hold down the CTRL key. At the menu, pick safe mode. Go from there.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Florida
    Posts
    15
    ok I guess I am out of my league. I tried rebooting holding down the ctrl key. When the screen popped up giving me the option to go to safe mode it appears the keyboard is not working. I can press f5 for safe mode but nothing happens. I can not type scandisc due to the fact the key do not match what is coming up on the screen. ahhhhh

  8. #8
    Member
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Colorado
    Posts
    159
    Ok.........one more try ! Go to start/shutdown. Restart in MS Dos mode. At the C: prompt, type in scandisk.Press enter. See if that works.

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Florida
    Posts
    15
    Ok that worked.

    Thanks

    Do you know if there is someplace to change memory allocation in the event this memory problem rears it's ugly head at some other application.

    I was wondering if this is a problem with win98 on a penIII and that maybe I need a newer version os.

    Any thoughts

    Thanks again

  10. #10
    Senior Member frank5's Avatar
    Join Date
    Oct 1999
    Posts
    543
    Also, check your virtual mem manager in windows.
    Cont Panel>system>performance>Virtual mem.
    Select to let you manage. set to 2.5 x 128mb =320 minimum
    320 maximum
    Then save and reboot.
    Also, make sure that the drive (C,D) that you place your swap file on has more then 320 mb free.Put it on the fastest drive and the drive that has the most space free.

  11. #11
    Member
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Colorado
    Posts
    159
    Glad that worked for you. It sounds like some background programs are not shutting down properly. Do you know what you have running, as far as startups ? You might have some things in there that could be unchecked. If you are not familiar with this you can post them here and we could take a look at it.
    Go to Run. Type in msinfo32. Click software/startup programs. Click edit/select all, edit/copy. Paste it back here.

  12. #12
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Florida
    Posts
    15
    Microsoft Windows 98 4.10.1998
    Upgrade using Full OEM CD /T:C:\WININST0.400 /SrcDir=E:\WIN98 /IZ /IS /IQ /IT /II /NR /Uxxxxxxxxxxxxxxxx
    IE 5 5.50.4522.1800
    Uptime: 0:00:23:40
    Normal mode
    On "MARLENE" as

    GenuineIntel Pentium(r) II Processor Intel MMX(TM) Technology
    127MB RAM
    55% system resources free
    Windows-managed swap file on drive C (18182MB free)
    Available space on drive C: 18182MB of 19055MB (FAT32)



    any ideas

  13. #13
    Member
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    Colorado
    Posts
    159
    When to get to the system information window. On the left side, you will see SOFTWARE with a plus + sign next to it. Click that and then look for STARTUP PROGRAMS. That window (startups) is the one you need to copy.

  14. #14
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Florida
    Posts
    15
    I have one other problem I will send out to you guys. I can now not access my control panel from the start button. I have to go to explorer and enter from there. I am not sure when this occurred. When I started loading os it was working. I have since loaded software for CDRW, emachine keyboard, as well as assorted games and such.

  15. #15
    Senior Member frank5's Avatar
    Join Date
    Oct 1999
    Posts
    543
    Try what I said, it's a more effecient and faster swap file to keep it the same size then to let windows keep changing the size of it.
    If it doesn't correct your problem, I would still leave it this way since it is a safe tweaking method.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •